Școala Gimnazială „Smaranda Dumitru Roman” Vizurești a derulat, în perioada aprilie-decembrie 2023, proiectul educațional județean „Aventură prin lectură”, inițiat și finanțat de către Fundația „United Way” România cu ajutorul Asociației Hercules. 60 de copii au fost ajutați să nu abandoneze școala, să învețe să citească și „să descopere frumusețea învățării prin cooperare”.
Proiectul implementat în școala noastră are ca scop prevenirea și combaterea riscului de analfabetism funcțional în rândul a 60 de copii din comunitatea noastră, elevi din învâțământul primar, aflați în situație de vulnerabilitate socio-economică sau risc de abandon școlar, prin asigurarea accesului la activități specifice de literație.
Pentru a crea și susține un mediu favorabil dezvoltării literației, au fost amenajate spații pentru clubul de lectură. Biblioteca a fost dotată cu cărți și este disponibilă și accesibilă tuturor copiilor .
Copiii se aventurează prin lectură, ghidați de prof. înv. primar Tudose Aurelia, prof. Mitroi Andreea, prof. înv. primar Dobrița Rodica, prof. înv. primar Tudor Gica, cadre didactice dedicate de la Școala Gimnazială „Smaranda Dumitru Roman” Vizurești. Descoperă lumea minunată a poveștilor, realizează săptămânal activități de literație și scriere, află că învățarea poate fi plăcută și se poate realiza și prin joacă. La clubul de lectură elevii realizează și activități de dezvoltare personală pornind de la povești, includ un ritual de citire în activitatea lor zilnică și sunt încurajați să coopereze și să lucreze împreună. Toți copiii participă cu bucurie și interes la aceste activități, prezența fiind în procent de 100%. Sunt încântați de mediul creat pentru buna desfășurare a activităților, își doresc să citească, să înțeleagă și să aprofundeze textele citite, sunt impresionați de jocurile pe care le au acum la dispozițe și textele folosite, participă intens la activități, chiar si cei mai emotivi.
Proiectul Aventură prin lectură este favorabil atât pentru noi, cadrele didactice cât și pentru elevii noștri care ne așteaptă nerăbdatori și bucuroși în fața sălii. Am învățat să ne ajutăm unii pe alții, să devenim mai buni și să oferim din bunătatea noastră și celorlalți.
Timp de opt luni, 60 de copii cu o situație de vulnerabilitate socio-economică au primit o masă caldă, asigurată prin proiect, rechizite și ghiozdane la începutul anului școlar, încălțăminte pentru zilele friguroase și pachete cu surprize cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun. În plus, au participat la activități de învățare remedială săptămânal, iar biblioteca școlară a fost dotată cu un fond de carte. „A fost un timp plin de bucurie, de căutări, de întrebări și răspunsuri, de legat sau de consolidat prietenii. Lectura nu mai e o taină, nici nu mai e grea sau plictisitoare, pentru că printre atâtea cărți frumoase, ne-am descoperit pasiunea de a citi! Apoi, am învățat să visăm, ne-au crescut aripi și am ajuns și noi în poveste! Azi, suntem parte din povestea voastră, „Aventură prin lectură
Tot în cadrul proiectului, copiii au beneficiat de excursii in afara scolii, unde au participat cu mult interes și entuziasm, și din care au avut lucruri benefice de învățat.
Înscrierea la acest proiect a fost o decizie bună și nădăjduim ca acești copii să se folosească de șansa ce le-a fost oferită, compensând prin activitățile organizate în cadrul proiectului lipsa implicării familiei în activitățile de citit și scris, iar rezultatele să se simtă și în activitatea elevilor la clasă.