Școala Gimnazială „Smaranda, Dumitru Roman” Vizurești, din comuna Ciocănești, este situată în partea de sud a județului Dâmbovița, la granița cu județul Ilfov. Școala se înființează în anul 1920, de când avem și primul catalog, funcționând în Casa Sfatului. În conacul boierului EPAMINONDA, școala funcționează, începând cu anul 1948.
Documentul care atestă înfiinţarea unităţii şcolare Școala Gimnazială Ciocănești este Registru de prezenţă al cadrelor didactice din anul şcolar 1908/1909 – primul învăţător fiind institutor Marie Stănescu. Din acest registru rezultă că unitatea şcolară ar funcţiona din anul şcolar 1907/1908. În acea perioadă unitatea şcolară funcţiona într-un local impropriu, într-o casă a unui cetăţean din localitate.
Primele localuri de şcoală cu destinaţie pentru învăţământ sunt clădirile tip „Spiru Haret” cu două săli de clasă şi cancelarie (o clădire în cătunul Pădureţi, o altă clădire în cătunul Moiseşti – ambele cătune aparţin satului Ciocăneşti) și o clădire în satul Urziceanca.
În prezent, P.J. Școala Gimnazială “Smaranda, Dumitru Roman” este compusă din mai multe structuri:
- Școala Gimnazială “Smaranda, Dumitru Roman” Vizurești
- Școala Gimnazială Urziceanca
- Școala Gimnazială Ciocănești
- Gradinița cu program normal Vizurești
- Gradinița cu program normal Urziceanca
- Grădinița cu program normal Ciocănești
Acestea functionează pe 3 niveluri de învățământ: preșcolar, primar și gimnazial.
Școala Vizurești funcționează într-un corp de clădire (vechiul conac boieresc) care a fost reabilitat în anul 2002. Are 5 săli de clasă, un cabinet de informatică, spatiu lapte si corn, cancelarie, secretariat, birou director. Grupurile sanitare interioare au fost realizate, prin contribuție financiară 100%, de Habitat for Humanity, România prin proiectul ”Big Build”, derulat în comunitatea noastră în anul 2013 și finalizat un an și jumătate mai târziu. De asemenea acoperișul școlii a fost reparat în totalitate, in anul 2016, de Primaria Ciocănești. Anual se realizează lucrări de reparații și igienizare, astfel încât școala să asigure condiții decente pentru desfașurarea procesului instructiv-educativ.
Gradinița Vizurești este o construcție realizată de Primăria Ciocănești și finalizată în annul 2009. Această clădire dispune de 2 săli de clasă spațioase, spațiu de lapte și corn, spatiu bibliotecă, toalete interioare și un cabinet psiho-pedagogic. Cladirea a fost izolată termic la exterior de Habitat for Humanity, Romania.
Școala Urziceanca are 4 săli de clasă, cabinet informatică, spațiu lapte și corn, grupuri sanitare situate in interior, racordate la apa curentă din sursă proprie, cu încălzire, realizate de primarie.
Toate aceste 3 clădiri sunt încălzite cu ajutorul centralelor termice.
Grădinița Urziceanca are 2 săli de clasă, spațiu lapte și corn și grupuri sanitare cu apă curentă și încălzire, realizate din fonduri proprii și sponsorizări, fapt ce a contribuit la reautorizarea unității la începutul anului școlar 2014-2015.
Mijloacele de învățământ și materialul didactic existent sunt achizitionate prin MEC, fonduri proprii și sponsorizări, astfel: 2 cabinete de informatică utilate cu mobilier și calculatoare, 5 copiatoare, 7 imprimante, 4 videoproiectoare, 7 laptop-uri.
Resursele financiare provin de la bugetul de stat, prin comunitatea locală.
Din fonduri proprii am asigurat începerea anului școlar în condiții optime. Astfel, s-au făcut lucrări de reparații și igienizare în toate spațiile școlare. Astfel reusim să cream condiții adecvate desfășurării activităților instructive-educative, precum și un climat favorabil beneficiarilor educației.
La Școala Ciocănești, activitatea de instruire şi educare a elevilor se desfăşoară într-un local format din 10 săli de clasă, 1 cabinet de informatică, bibliotecă,1 sală de sport, cancelarie şi birouri, spaţiu pentru lapte şi corn. Grădinița Ciocănești are 3 săli de clasă , spațiu pentru lapte-corn şi un grup sanitar în interior .
Şcolile şi grădiniţele sunt prevăzute cu apă curentă din sursă proprie , încălzire centrală, iluminat natural şi artificial. Toate clădirile în care funcționează școala și grădinițele au autorizații sanitare de funcționare .
Sălile de clasă sunt dotate cu mobilier nou, modern, iar procesul de predare-învăţare se desfăşoară prin folosirea unui bogat material didactic, a 27 calculatoare, 4 copiatoare, 5 videoproiectoare cu ecran, 3 flip chart, 7 imprimante şi multifuncţionale , 12 laptopuri, 5 LCD.
Resursele financiare provin de la bugetul de stat, prin finanțarea per elev și prin finanțarea complementară.